Nieuwsoverzicht

10% Pangasius ASC gecertificeerd

Seafood Connection draagt bij aan bereiken van ambitieuze doelstelling

De Vietnamese pangasius-sector maakt haar doelstelling om 10% van de productie te certificeren tegen de ASC norm voor het einde van 2012 waar. Deze prestatie werd vorige week erkend tijdens een evenement in Ho Chi Minh City. De ASC Accelerator, een programma van IDH ism Seafood Connection, DKSH, FEMEG, Mayonna, Nordic, en Queens is behulpzaam geweest bij het bereiken van deze ambitieuze doelstelling.

Meer dan 90 procent van de wereld export van pangasius is afkomstig uit Vietnam. In 2011 bereikte de Vietnamese pangasius export een waarde van USD 1.85 miljard: 1 procent van het Vietnamese BBP - en daarmee een belangrijke sector voor Vietnam.

In december 2010 is de Vietnamese Association van Seafood exporteurs en producenten (VASEP), de Vietnam Fisheries Society (VINAFIS) en WWF een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om de milieu-en sociale verantwoordelijkheid in de pangasius industrie te verbeteren en ASC certificering te  ondersteunen. Het doel was ingesteld op 100% gecertificeerde pangasius bestemd voor de export in 2015 en 10% ASC gecertificeerd eind 2012. Deze laatste doelstelling is dus al gehaald.

Een belangrijke verschuiving van de industrie

Met de steun van IDH, SNV, en de Vietnamese regering zijn VASEP, VINAFIS en WWF, en enkele van de grootste pangasius producenten de uitdaging van het bereiken van de 10%-doelstelling van Vietnam aangegaan. "Deze baanbrekende bedrijven zijn een voorbeeld voor de gehele sector. Als de markt positief reageerd is een belangrijke verschuiving van de industrie naar verantwoordelijke aquacultuur ingezet, "zei Dr Nguyen Huu Dzung, vice president van VASEP. "Verantwoorde pangasius kweek is belangrijk voor de duurzaamheid van de industrie, en de bescherming van inkomen en werkgelegenheid voor de lange termijn."

ASC Accelerator
IDH, SNV, en enkele Europese pangasius handelaren zoals Seafood Connection, DKSH, FEMEG, Mayonna, Nordic en Queens ondersteunen Vietnamese leveranciers om te voldoen aan de ASC standaard. Klaas-Jan Mazereeuw van Seafood Connection, een van de Nederlandse pangasius handelaren en mede-oprichter van de ASC Accelerator, was aanwezig bij het evenement in Ho Chi Minh City: 'Pangasius is  geconfronteerd met kritiek sinds de vis werd geïntroduceerd in Europa zo'n 15 jaar geleden. Dat raakte de sector hard. Nadat pangasius op de rode lijst van het WWF was gezet en met name na de onevenwichtige Duitse documentaire 'The Pangasius leugen', zakte de omzet van een aantal van onze klanten in met wel 40%. Dat was de wake-up call voor de Vietnamese overheid. De pangasius-industrie begon met de naleving van Global Gap en nu kweekt meer dan 10% reeds conform de ASC norm. ASC-certificering, die verder gaat dan Global Gap op het gebied van sociale en milieukwesties, draagt bij aan het toekomstbestendig maken van onze sector en het helpt bij het creëren van een meer positief imago '.
News 10 asc certified  29-11 15:27

ASC naleving is goed voor het bedrijfsleven
De Vietnamese pangasius kwekerijen bevinden zich in de Mekong Delta. De farms variëren in grootte van minder dan 1 hectare tot meer dan 100 ha. Hoang Long, een van de eerste pangasius producenten die ASC gecertificeerd is: 'Wij vinden duurzaam produceren uitermate belangrijk voor de toekomst van ons bedrijf en het imago van de sector. Daarom hebben wij samenwerking gezocht met het Wereldnatuurfonds en zijn we een front runner met ASC certificering. Ngoc Ha, een andere producent voor Seafood Connection werkte met de ASC Accelerator om proactief problemen op te lossen en zo sneller de ASC-certificering te bereiken.

"Aquacultuur is het snelst groeiende voedselproductie systeem in de wereld, en de snelle expansie kwam niet zonder gevolgen", zegt Chris Ninnes, ASC's CEO. "ASC-certificering erkent en beloont bedrijven die verantwoord kweken. Dit geldt ook voor het behoud van de watervoorraden, geen misbruik van antibiotica, verantwoord gebruik van diervoeders, en je bedrijf runnen op een maatschappelijk verantwoorde wijze. "

Video: "Verantwoord gekweekte Pangasius, A Taste Of Things To Come ', een korte video over verantwoord pangasius productie in Vietnam, en het benadrukken van een van de meest recente boerderijen naar ASC-certificering te beveiligen, kan ook worden bekeken op:  http://www.youtube.com/watch?v=JZvs_m0rrgo

Overig nieuws