Nieuwsoverzicht

ASC Tilapia verkrijgbaar!

Eerste ASC verantwoord gekweekte Tilapia nu bij ons verkrijgbaar!

Wereldwijd keurmerk kweekvis

Amsterdam, 20 augustus 2012

Vandaag heeft de Aquaculture Stewardship Council (ASC) in Amsterdam een wereldwijd, onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis gelanceerd. De eerste kweekvis die voldoet aan de standaarden van het ASC certificeringsprogramma is tilapia uit Indonesië.

Deze tilapia is herkenbaar aan het ASC-logo op de verpakking. Het logo geeft consumenten de garantie dat zij vis kopen die is gekweekt met zorg voor de natuur en de sociale omgeving. De oprichting van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een internationaal initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH). Viskweek is een van ’s werelds sterkst groeiende voedselproductiesectoren. Rond 2018 zal de visproductie afkomstig uit kweek die van de wilde vangst al overtreffen. Bedrijven met het ASC-keurmerk voorkomen bijvoorbeeld dat natuur wordt aangetast door waterverontreiniging of het ontsnappen kweekvissen en leven richtlijnen na op gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en bewoners in de omgeving.

Verminderen van impact op natuur
Door de bevolkingsgroei en de toename van de welvaart in onder meer Azië neemt de vraag naar het eiwitrijke vis razendsnel toe’’, aldus directeur van het Wereld Natuur Fonds, Johan van de Gronden.

,,Als we niets doen, zal dat grote gevolgen hebben voor de natuur. Vis- en garnalenkwekerijen in Azië hebben veel waardevol mangrovebos ernstig aangetast, terwijl die gebieden fungeren als kraamkamer voor de oceaan en natuurlijke kustbescherming. Kweekvis kan bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking, maar alleen als dat op een verantwoorde manier gebeurt.
De introductie van ASC gecertificeerde tilapia is nu de eerste stap. Maar straks liggen ook andere producten met ASC-keurmerk in de winkel of op het bord in het restaurant. De keuze voor verantwoord gekweekte vis is straks de normaalste zaak van de wereld.’’

Onafhankelijke certificering
De Aquaculture Stewardship Council (ASC) beheert als onafhankelijke organisatie de standaarden en het certificeringsproces.
ASC certificeert de kwekerijen niet zelf; dat geschiedt door externe certificeerders. De werkwijze is vergelijkbaar met de bekende certificeringsprogramma’s voor duurzame visserij (MSC) en tropisch hardhout (FSC). Dat vis uit verantwoorde kweek komt, is straks te zien aan het ASC-logo op de visverpakking. “Vandaag is een belangrijk moment voor iedereen die die eraan hecht te weten hoe de vis die hij eet geproduceerd wordt.
Het ASC keurmerk geeft de garantie dat de viskweker met respect omgaat met zijn natuurlijke omgeving en de gemeenschap.

Denk aan zo min mogelijk gebruik van antibiotica, het goed zuiveren van afvalwater zodat meren en rivieren schoon blijven, duurzamer visvoer gebruiken en alleen vis kweken op veilige afstand van kwetsbare natuurgebieden. Ook moeten de arbeidsomstandigheden moeten in orde zijn. Ons wereldwijde certificeringsprogramma is het meest gedegen en breedst gedragen in de markt. Het geeft viskopers straks de garantie echt verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren te kopen.” aldus Chris Ninnes.

De eerste ASC tilapia uit Indonesië
De eerste vis die het ASC keurmerk heeft is in Indonesië gekweekte tilapia. De tilapia is afkomstig van een van de grootste tilapia kwekerijen van de wereld en vaste leverancier van Seafood Connection Regal Springs. Regal Springs kweekt de tilapia op een extensieve wijze in drijvende kooien.  De natuurlijke omgeving wordt zo min mogelijk aangetast.

Regal Springs monitort, samen met NGO’s en wetenschappers, de waterkwaliteit continu. Bovendien vormen de sociale werkomstandigheden en de zorg voor de lokale gemeenschap een belangrijk onderdeel van de bedrijfsverantwoordelijkheid. ASC tilapia verkrijgbaar in vele landen De ASC tilapia zal al direct goed verkrijgbaar zijn in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk, België, Spanje en Canada. Albert Heijn, de grootste visverkoper van Nederland, is een van de voortrekkers waar het gaat om de verduurzaming van haar visassortiment. Albert Heijn werkt hiervoor ook samen met het Wereld Natuur Fonds. Onder het eigen merk zullen eind 2015 alleen gecertificeerde vis uit duurzame vangst of verantwoorde kweek verkocht worden.

Naast Albert Heijn verkopen ook supermarktketens als Jumbo en C1000 de ASC tilapia.

Uiteraard is bij Seafood Connection als partner van Regal Springs en mede-oprichter van de ASC Accelerator vanaf vandaag ook de ASC gecertificeerde Tilapia verkrijgbaar.

Bij tilapia kwekerijen in Honduras, Taiwan, Ecuador en Maleisië gaan binnenkort audits plaatsvinden, waarna, na een goede score, het aanbod fors zal toenemen.

Andere vissoorten
Na tilapia worden binnenkort ook andere vissoorten ASC gecertificeerd. De eerstvolgende is pangasius in het najaar van 2012. Daarna volgen tweekleppige schelpdieren (zoals venusschelpen, mosselen en oesters), abalone en zalm later in 2012. De standaarden voor garnalen en forel, zijn nog in ontwikkeling, de eerste controles worden daar tegen het einde van het jaar verwacht.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met uw verkoopcontact binnen ons bedrijf.

Overig nieuws