Nieuwsoverzicht

Toxicologische gevaren Pangasius

Webpagina WUR onderzoek naar toxicologische gevaren pangasius

Wageningen University and Research Center heeft een informatieve webpagina ingericht die de voorlopige uitkomsten communiceert van het onderzoek van Prof. Tinka Murk inzake de toxicologische veiligheid van de pangasius. Dit maakte Prof. Murk bekend tijdens de vergadering van de SIPA (Seafood Importers Alliance) deze week in Brussel. U kunt de webpagina achterhalen via deze link.

De onderzoeksresultaten zitten momenteel nog in het process van review. In afwachting van de formele publicatie maken de onderzoekers via deze website de belangrijkste uitkomsten alvast bekend.

Berichten uit mediarapportages hebben gesteld dat pangasius vele schadelijke stoffen bevat, die gevaarlijk zijn voor de consument. Wageningen besloot al deze beweringen aan toxicologisch onderzoek te onderwerpen. Volgens de bevindingen zijn deze media beweringingen ongefundeerd. De toxicologische risicobeoordelingen kwamen op geen enkel punt overeen met de risico’s zoals voorgesteld in de media. Er zijn dus geen wetenschappelijke aanwijzingen dat pangasius op de Europese markt gevaarlijk is voor de consument. Er is ook uitgerekend hoeveel pangasius men dagelijks veilig zou kunnen eten. Deze hoeveelheden zijn zo absurd hoog, dat een mens nooit aan die toxische norm zou kunnen komen.

De VIV heeft dit onderzoek ingebracht in SIPA en is blij met de steun die het kreeg bij de andere leden. Het resultaat toont aan dat een onafhankelijke bron nodig is om een tegengeluid in de media te kunnen geven. Het bestuur van SIPA heeft besloten dat een soortgelijke project voor tropische garnalen gaat plaatsvinden.

Image title

Image titleOverig nieuws